Tolkkua metsäkeskusteluun Merja!

Torstai 2.11.2017


Kainuun Sanomat 2.11.2017

Tolkkua metsäkeskusteluun Merja!

Europarlamentaarikko ja ystäväni Merja Kyllönen kommentoi EU:n metsäkeskustelua Kainuun Sanomien mielipidepalstalla (30.10.2017). Hän kritisoi voimallisesti Suomen kansallista, metsätalouttamme tukevaa ja vahvistavaa linjaa. Kritiikillä hän perusteli omaa näkemystään EU:n hiilinielukysymyksessä. Olen eri mieltä lähes kaikesta Merjan kirjoituksessa. Muutama lyhyt huomio:

Arvostamaltani MEPiltä jää kaikkein tärkein asia eli fossiilisten polttoaineiden rajoittaminen ja käytön vähentäminen tyystin huomioimatta. Metsät ja biotaloushan eivät ole tässä ole ongelma, vaan nimenomaisesti ratkaisu!

Merja kertaa ”hiilinielu –neuvotteluissa” saatuja joustoja, mutta näyttää siltä, ettei hän huomioi Suomen metsien todellista käyttöä vertailujaksolla 2000 – 2009. Näen erityisenä ongelma sen, että hakkuut sidotaan mielivaltaisesti valitulle historialliselle tasolle, jolla ei ole mitään tekemistä ilmastopolitiikan kanssa. Malli asettaa EU -maat eriarvoiseen asemaan – erityisesti Suomen. Esimerkiksi Ruotsi saisi käyttää metsien kasvustaan 80 %, mutta Suomi vain 60 %. Ei tämä ole ilmastopolitiikkaa, vaan ymmärtämätöntä politiikkaa.

Merja myös ihmettelee, ettei Suomelle edes käy EU:n tavoite ohjata puuta korkeimman jalostusasteen mukaisesti. En ymmärrä, eihän kukaan kiellä yrityksiä jalostamasta tuotteitaan yhä korkeampaan jalostusasteeseen. Suomihan nimenomaisesti kannattaa korkeaa jalostusastetta nyt ja varmasti myös tulevaisuudessa.

Kirjoituksen perustella hän ei halua huomioida sitä, että metsämme kasvavat joka vuosi kymmeniä miljoonia kuutioita enemmän kuin mitä niitä käytetään. Tämä on hiilinielua, joka poistaa muiden sektoreiden aiheuttamia päästöjä ilmakehästä.

Tällä hetkellä Suomen metsät kasvavat yli 100 miljoonaa mottia vuodessa ja hallituksen metsästrategiassa tavoitellaan puun käytön lisäämistä korkeimmillaan 80 miljoonaan kuutiometriin vuodessa. Eli hiilinielumme ovat turvassa ja Euroopan suurimpia, kasvavista puunkäyttötavoitteista huolimatta. Olemme siis tehneet myös pitkäjänteistä työtä ilmastonkin eteen – kestävä metsätalous on parasta ilmastopolitiikkaa. Ei tätä pidä mennä kyseenalaistamaan!

Metsiä ja niiden roolia pitää tarkastella pitkällä, useiden vuosikymmenien aikajänteellä. Näyttää, että liian monet sortuvat tarkastelussaan lyhyeen aikaperspektiiviin. Vasemmisto – vihreät ovatkin ensisijaisesti tavoittelemassa ikään kuin nopeita pikavoittoja hakkuita rajoittamalla. Pitkällä aikavälillä hoidettu metsä kasvaa hoitamatonta paremmin, samoin siis hiilinielu.

En näe järkevänä toimia niin, ettei Kainuuseen ja Pohjois-Suomeen investoitaisi tai jos investoitaisiin, Suomi joutuisi ostamaan päästöoikeuksia muualta Euroopasta.

Timo Korhonen

Kansanedustaja ja Kainuun maakuntahallituksen puheenjohtaja