Hajatelmia saunalta

Keskiviikko 8.8.2018


Kaleva 8.8.2018

Hajatelmia saunalta 

Katsellessani saunan terassilta järvelle ja kuunnellessani sateen ropinaa Sotkamossa, ihmettelen, mikä tätä maaseudun ja kaupunkien, maakuntien ja pääkaupunkiseudun välistä vastakkainasettelua pitää hereillä. Vanhanaikaista ja typerää. 

Ylen julkaiseman tutkimuksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta haluaa pitää koko Suomen asuttuna. Tutkimustuloksia on vähätelty, mutta minusta suomalaisten viesti on selkeä meille päättäjille. Suomalaiset haluavat tasapainoisempaa aluekehitystä.

Jokaisella maakunnalla on omat luontaiset vahvuutensa. Ne on hyödynnettävä ymmärtäen, että tämä maa elää vain koko voimallaan.  

Työllisyys paranee koko maassa ja talouden näkymät ovat myönteiset. Hallitus on käytännössä saavuttanut tämän vaalikauden alussa asettamansa, kunnianhimoisen työllisyystavoitteen.

Tulevalla vaalikaudella työllisyysaste on nostettava 75 prosentin tuntumaan, kuten pääministeri Sipilä on todennut.   

Jotta saavuttaisimme tuon työllisyysasteen, koko Suomen mahdollisuudet on hyödynnettävä. Jokaisen maakunnan erikoistumista ja kasvua on tuettava. Juuri siksi maakunta- ja soteuudistuskin on saatava maaliin.

Olen valtavan pettynyt eduskunnan etenemiseen maakunta- ja soteuudistuksessa. Maakunnat etenevät vauhdilla, mutta valtakunnan tasolla tahallinen uudistuksen jarruttaminen menee ihmisten tarvitsemien palveluiden edelle.

Uudistuksen kaatuminen jatkaisi epävarmuuden tilaa maakunnissa ja kunnissa. Täysillä valmistelua tekevien ihmisten tekemä työ menisi osin hukkaan ja kunnissa alkaisi sotepalveluiden kokonaisulkoistusten kilpajuoksu.  Uudistuksen kaataminen tarkoittaisi myös maakuntien kansanvaltaisen demokratian ja alueiden oman kehittämisvallan torppaamista. 

Uudistus on valtava. Pidän tärkeänä, että matkan varrella sotea voidaan tarpeen vaatiessa korjata. 

Tässä saunan kuistilla istuessa mieleen tulee myös totuus, että leivän tuottaminen on korkeammassa kädessä. Viime kesänä satoi, tänä kesänä on kuivaa. Viljelijää koetellaan karulla kädellä. Tässä tilanteessa tarvitaan niin kansallisia kuin EU-tason päätöksiäkin viljelijöiden ahdingon helpottamiseksi. Pelkkä tukien aikaistaminen, kuten komissio näyttää esittävän, ei riitä. Ala tarvitsee uutta rahaa suomalaisen ruuantuotannon turvaamiseksi. Lisäksi viljelijän on saatava reilumpi hinta markkinoilta.  

Ilahduin suuresti viime viikolla uutisoidusta Suomen lentohistorian ensimmäisestä sähkökäyttöisen lentokoneen pilottikokeilusta. Jospa se mahdollistaisi edullisemman ja toimivamman lentoratkaisun ja -verkoston laajasti koko Suomeen. Kun tämä kotimaankin lentotarve pitäisi hoitaa. 

Näissä aatoksissa sitten saunaan.