Eduskunnan viikko

Perjantai 15.2.2019


Timon viikkokirje 15.2.2019

Makusoteuudistus. Aika käy vähiin. Iso peruspaketti on tällä hetkellä perustuslakivaliokunnassa. Sieltä lausunto olisi saatava sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn. Puhemies Risikko arvioi keskiviikkona, että istuntokauden pidentämisestä päätetään helmikuun loppuun mennessä. Poliittisten erimielisyyksien takia istuntoja ei lisätä, vaan siihen tulee olla aito tarve, että valmista saadaan aikaiseksi.

Eripuraa aiheutti erityisesti paljon palveluja tarvitsevien ihmisten aseman heikentyminen. On myönnettävä, että huoli ei ole aiheeton, varsinkin viime viikkoina on tullut esille runsaasti uutisia ikäihmisten ja vammaisten epäasiallisesta kohtelusta. Se on kuitenkin selvää, että 18 maakuntaa pystyy järjestämään palvelut paremmin ja edullisemmin, ja tarjoamaan laadukkaampaa palvelua kuin reilut 300 kuntaa.

Uskon, että julkinen keskustelu ja Valviran tehostettu valvonta sekä rangaistusuhan saaminen lakiin hillitsevät ulkomaisten hoivayritysten epäeettistä toimintaa. Kunnat ovat tässä kuitenkin avainasemassa, sillä ne kilpailuttavat, tekevät hankintapäätökset hoivapalveluista ja pääsääntöisesti valvovat toimintaa.